Mihnea Vasilache, un bacher de investiţii care locuieşte de circa 20 de ani la Londra, a pariat alături de soţia sa Mara Vasilache pe producţia de vin în zona Dealu Mare, una dintre cele mai cunoscute zone viticole din România. Anul trecut compania Dagon Winery a familiei Vasilache a produs 25.000 de sticle de vin sub branduri precum Har, Clar sau Jar.
Dagon este rezultatul unei vechi pasiuni bazate pe convingerea mea că vinul este mult mai mult decât suc de struguri fermentat. Vinul are o latură spirituală importantă şi reprezintă o parte integrantă din istoria şi tradiţiile unui loc“, povesteşte antreprenorul.
Mihnea Vasilache a fost analist la New York pentru gigantul Morgan Stanley în perioada 1995-1997, iar apoi s-a mutat la Londra, unde a fost iniţial associate pentru JPMorgan Chase & Co, iar apoi vicepreşedinte al Bank of America tot din inima financiară a Europei. În anii care au urmat a ocupat poziţii diferite pentru fonduri de hedging sau de investiţii, potrivit profilului său de pe reţeaua de socializare de business LinkedIn. Absolvent al unui MBA la Hardvard Business School, Mihnea Vasilache a fondat în 2009 propriul său fond, Chenavari Financial Group.
„Într-adevăr, sunt unul dintre partenerii fondatori ai firmei şi, în ciuda creşterii activelor şi a dimensiunii afacerii, am reuşit să rămânem independenţi. Suntem specializaţi pe investiţii de tip credit şi credit structurat, în special în zona vestică a Europei“, povesteşte el într-un interviu pentru ZF.
În paralel însă cu businessul de la Londra, antreprenorul a dezvoltat şi un business în domeniul producţiei de vin. După cum se descrie chiar el, este amator de vin şi rugbi, de profesie investitor şi liberal de modă veche.
Când vine vorba despre România, spune că nu a plecat niciodată, cel puţin din punct de vedere spiritual. „Studiile şi meseria m-au plimbat prin toată lumea de-a lungul anilor, dar întotdeauna am revenit ca un bumerang în ţară. Tocmai de aceea evit să folosesc termenul de revenire în România, sună prea dramatic.“ De când a început aventura Dagon însă, călătoriile la Bucureşti au devenit aproape lunare şi afirmă că, cine ştie, dacă în viitor vor fi suficient de mulţi băutori de vinuri Dagon, „poate voi inversa sensul călătoriilor“.
În ceea ce priveşte vinurile româneşti, Mihnea Vasilache afirmă că după 1989, dar în special odată cu apariţia fondurilor europene, „am asistat la o bine-venită renaştere a viticulturii româneşti în toate zonele istorice ale ţării“.
Unul dintre investitori este chiar el, care deţine propria vie pe Valea Nucetului, între Urlaţi şi Ceptura, în podgoria Dealu Mare. Producţia de vin se realizează atât din strugurii proprii, cât şi din cei cumpăraţi local. „Istoric vorbind, toată Valea Nucetului a fost acoperită de vie, dar după 1989 mare parte a fost lăsată în paragină şi a dispărut. Noi am reuşit să salvăm trei hectare de vie veche de Fetească Neagră şi am replantat 11 hectare cu o combinaţie de soiuri româneşti, respectiv Fetească Neagră şi Fetească Albă, şi internaţionale precum Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Cabernet Sauvignon, Merlot şi Shiraz.“
Antreprenorul explică faptul că Dagon Winery are două linii de vinuri, dar doar una este produsă momentan. „Dagon Clan funcţionează pe baza modelului negociat, comun în Burgundia şi Valea Ronului de exemplu.“ Asta înseamnă că vinul se realizează din struguri cumpăraţi de la producători locali cu care există o strânsă colaborare pe durata ciclului vegetativ. Vinul roşu este Jar, cel roze Har, iar albele sunt Clar pentru cel baricat şi Cleştar pentru cel demisec şi proaspăt.
„Primul an de producţie a fost ploiosul şi dificilul 2014, când am reuşit să îmbuteliem aproximativ 7.000 de sticle.În 2015 am crescut la 14.000, iar în 2016, care a fost un an excelent, am produs aproximativ 25.000 de sticle.“
În 2014 şi 2015 compania a vinificat la Crama Halewood în Gura Vadului, iar în vara lui 2016 s-a mutat într-o cramă proprie în complexul Conacul Ceptura din satul Ceptura de Jos. Aici se află şi crama unui alt investitor.
„Planurile de viitor includ o creştere graduală a volumelor Dagon Clan, precum şi apariţia primelor vinuri de domeniu, produse exclusiv din strugurii viei noastre. Am identificat un butoi de 500 de litri de Fetească Neagră 2016, struguri recoltaţi separat de pe o bucată nisipoasă a viei vechi plantată la începutul anilor ’80. În rest intenţionăm să creştem notorietatea brandului Dagon şi să ne mărim distribuţia, atât în România, cât şi la export.“
Momentan, vinurile companiei Dagon se vând în România exclusiv în HoReCa, iar în Marea Britanie sunt prezente în reţeaua de winebaruri Vinoteca, precum şi prin distribuitorul Wanderlust Wines.
Interviu realizată de Cristina Roşca